Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
Откриване на нова сграда УНИТЕ по проект на ЕКСА АД
Откриване на нова сграда УНИТЕ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Археологът проф. Овчаров и арх. Пеев, изпълнителен директор на ЕКСА АД, откриват реставрирания средновековен център в близост до Перперикон

Реставрираха средновековен център на Източните Родопи край Перперикон, в-к Строителство имоти, 9-15.11.2009, стр.16

Реставрираният археологически комплекс Ахридос, намиращ се на 2 км от Перперикон, вчера бе представен официално от археолога Николай Овчаров и архитект Константин Пеев, изпъл.дир на фирмата, изпълняваща консервационно-реставрационните работи - ЕКСА АД. Комплексът представлява областен център, в който се е помещавала администрацията, управлявала Източните Родопи в периода 9-12-и век.

Работата по обекта е започнала през 2001 г., след като теренът е бил подложен на жестоки иманярски нашествия. Сред уникалните находки са над 100 оловни печата от Средновековието, между които десет на високопоставени чиновници и четири - на епископи.

Според археолога Овчаров между областния център и Перперикон е имало връзка, като в този период Перперикон е представлявал просто бойна крепост, а в Ахридос се е помещавала управата на района. Сред реставрираните обекти е уникална християнска трикорабна базилика, която някога е била богато украсена с мрамор. Имало е и два параклиса - един на север, а друг на юг, като в единия от параклисите е намерена гробница, в която са погребвани свещеници. Открит е и акропол, където са били погребвани знатни граждани - за това говорят намерените там накити и монети.

По думите на Николай Овчаров това е първият подобен център, откриван в пределите на Византийската империя. Той е съществувал до 12-и век, след което е изоставен. При разкопките на центъра са намерени уникален сребърен ключ от съкровищницата на областния център и бронзов кръст - реликварий, който се пази в църквата "Св. Богородица" в Кърджали. В реставрацията на обекта са вложени 250 000 лв., осигурени по програма ФАР.
автор: Илияна Илиева


 •   отговор на Ваня Петкова

  Предстои още много работа на реставраторите от ЕКСА АД и очакваме, че този паметник на културата от национално значение няма да бъде забравен и ще продължат реставрационно-адаптационните дейности по него.

  ЕКСА администратор, 26-03-10 09:05:35

 •   отговор на Иван

  Реставраторите на ЕКСА АД направиха частично разкриване на стария римски път до Клисе Баш.

  ЕКСА АДМИНИСТРАТОР, 26-03-10 09:00:02

 •   Перперикон

  Добре е, че тази фирма, специализирана в реставрация и адаптация на паметницина културата, работи по този обект. Стигнаха ли средствата по този проект?

  Ваня Петкова, 18-03-10 15:52:31

 •   Перперикон

  Посетих Перперикон преди 3 години. Много е интересно и вълнуващо. Трябва да се направи още по социализацията на обекта и се радвам, че се работи по това.

  Радка Пенчева, 18-03-10 14:23:17

 •   Perperikon

  Разкрит ли е римски път до Клисе Баш?

  Ivan, 15-12-09 13:05:11

Прибави коментар


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa