Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
Откриване на нова сграда УНИТЕ по проект на ЕКСА АД
Откриване на нова сграда УНИТЕ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

"Ландшафтно-исторически парк "Градище"

Ландшафтният парк „Градище” обхваща изцяло територията на археологически паметник на културата „Праисторическо и тракийско светилище в м. Градище”, деклариран като недвижима археологическа културна ценност с категория „национално значение”. Той се локализира върху обширната територия на скалист планински рид, естествено защитен от три страни. През І хилядолетие пр. Хр. върху територията на рида е възникнало тракийско светилище. Открити са различни по тип съоръжения, свързани с религиозни обреди на тракийското население – глинени олтари, култови сгради с каменни основи и каменни оградни стени.  На различни места са установени следи от изкуствени изсичания и обработка на скалите – каменни кръгове, заравнявания, улеи, стъпки и др. Във връзка с разкритите археологически структури проектът експонира оригинално тракийско огнище „есхара“.  Работният проект е съгласуван с Министерство на културата, Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство.

Ландшафтният парк „Градище”  е ситуиран върху територия с площ от около 529 дка и включва рид с редица неголеми, естествено заравнени площадки, оградени с живописни скални блокове, особено атрактивни, тъй като наподобяват човешки глави, фигури на животни и птици. Изградени са екопътеки и мостове, с разположен по край тях малки обекти, създаващи комфорта на хората (беседки, пейки, заслони, огнище, тоалетни, изцяло изпълнени от дървен материал и камък, с традиционно за района покритие от „тикли“). В началото на парка е разположен туристически информационен център, зона за къмпинг и скален експозиционен комплекс „Чечки скали“, който предвид огромното геологическо разнообразие от скални видове в района, включва експонати от 25 типа, под формата на скални късове с обем 1 – 1.5 м3. Скалите са аранжирани в определена за целта площ. Вградени са табели с информация за всеки скален тип и е изградено художественото осветяване.


  •   Няма добавени коментари за тази статия
Прибави коментар


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa