Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

МЕТРОПОЛИТЕН ЕАД

Метростанция 7 - Сердика, София
  • Възложител: Метрополитен ЕАД

  • Изпълнение на представителна архитектура (2000-2002 г.)

  • Местоположение: гр. София

Инвеститор: Метрополитен ЕАД

ЕКСА изпълни представителната архитектура, включваща следните интериорни и архитектурни елементи.Подът на перона бе изпълнен от светъл и тъмен полиран гранит в антична розово-кафява гама. Чрез двата цвята на пода бе възпроизведен отпечатък на античния римски градеж, разкрит на нивото, непосредствено над перона.

В долната половина водещите надлъжни стени са от стъпаловидна двупластова каменна облицовка от естествен кафяв и бежов камък, имитиращи двупластов античен градеж от отделните периоди на Древна Сердика. На мястото, където трасето пресича крепостната стена, тези зидарии са продължени до тавана. В горната половина стените имат съвременна сребриста метална обшивка. Двата типа метали са разделени с гладки стъпаловидни ивици, където са разположени рекламни пана, фотоси на гр. София и надписите с името на станцията.

Таванът е плосък, със скосявания в двата края над ръба на перона, изпълнен от 30 cм бели ламели тип “Хънтър дъглас” и стъпаловидна вълнообразна централна част от перфорирана ламарина в зелен цвят. По оста на перона са разположени пет групи пейки от неръждаема стомана с по две декоративни осветителни тела в тях. Вестибюлите са облицовани с полиран гранит по пода, жълтеникаво-бежов мрамор по стените и плоски окачени тавани. Връзката между перона и вестибюлите е с ескалатори и стълби между тях. Осветлението е с вградени в таваните осветителни тела. На стените над ескалаторите са изпълнени две скулптурни пана на тема “Сердика”, изобразяващи римска колесница и Сердика Упия.

По проект на ЕКСА във вестибюла към хотел “Шератон” бяха изпълнени декоративен фонтан и чешма с вграден античен капител.


ПРЕПОРЪКА ОТ МЕТРОПОЛИТЕН ЕАД
 
Обекти на този клиент


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa