Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
Откриване на нова сграда УНИТЕ по проект на ЕКСА АД
Откриване на нова сграда УНИТЕ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

ОБЩИНА ПЕЩЕРА

„Консервация, реставрация и експониране на антична и средновековна крепост „Перистера“
Антична и средновековна крепост „Перистера“е разположена на хълма „Света Петка”, град Пещера.
Проектът  за „Консервация, реставрация и експониране на антична и средновековна крепост „Перистера“е насочен към реализирането на :
Възстановка на цитаделата на крепостта и превръщане на мястото в култов и археологически парк; 
Социализиране на околното пространство чрез изграждане на два подхода към крепостта - от северозапад и югоизток;
Експониране на предметите, открити при разкопките - златни и бронзови монети, фрагменти от надписи, накити, мраморни детайли от сградите, цели съдове от глина и стъкло и др., в музей на открито;

Проект:  „Консервация, реставрация и експониране на антична и средновековна крепост „Перистера“, разположена на хълма „Света Петка”, град Пещера“ e реализиран по Оперативна програма „Регионално Развитие 2007г.–2013г.“ ,Договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1.-03/2010/039 ,Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.1.-03/2010 «Подкрепа за развитието на природни,културни и исторически атракции”  с Бенефициент  Община Пещера. 
Проектът  е насочен към реализирането на :
Възстановка на цитаделата на крепостта и превръщане на мястото в култов и археологически парк; 
Социализиране на околното пространство чрез изграждане на два подхода към крепостта - от северозапад и югоизток;
Експониране на предметите, открити при разкопките - златни и бронзови монети, фрагменти от надписи, накити, мраморни детайли от сградите, цели съдове от глина и стъкло и др., в музей на открито;
Акцентиране върху град Пещера като средище от най-древни времена чрез експониране на историческата забележителност;
Привличане на туристи;
Повишаване качеството на туристическото обслужване в туристическите атракции чрез обучение на специализиран персонал и прилагане на съвременен маркетинг и мениджмънт на туристическото предлагане.
Късноантичната и средновековна крепост “Перистера”, разположена непосредствено над град Пещера, на хълма “Света Петка”, притежава уникално планировъчно решение на фортификационната система - външна крепостна стена и цитадела - вътрешно укрепление с резиденцията на кастрофилакса. Разкрити са следи от мегалитно светилище на тракийското племе беси на върха на хълма. Около него през четвърти век е съградена цитаделата на площ 2,9 дка с шест отбранителни кули - три правоъгълни, една триъгълна и две с планировка на еднокорабни параклиси - единствени разкрити на територията на Република България.
 
Легенда разказва, че хората от Пещера искали да построят крепост в прослава на Бога. Не знаели къде, затова пуснали гълъби - да им покажат мястото. Птиците кацнали на хълма Св. Петка и там веднага започнал градежът на твърдината. Кръстили я на гълъба - Перистера.
Името “Перистера” на гръцки означава “гълъб”, “гълъбово място”, затова я наричат и „Крепостта на гълъба”.
 
Дейностите по реставрация, консервация, адаптация и експониране на антична и средновековна крепост „Перистера”, включват:  
Консервация и реставрация и възстановяване на първоначалния архитектурен облик на кула №1;
Консервация, реставрация и частично възстановяване на кулата - църква; 
Консервация и реставрация на ъгловата правоъгълна кула №4; 
Възстановяване на архитектурните обеми на правоъгълни кули № 3 и № 6 с каменна зидария по съществуващ образец; 
Възстановяване на крепостни стени, изпълнение на нова зидария на крепостна стена, изпълнение на кофражни, армировъчни, бетонови и дренажи  работи; 
Изпълнение на хидроизолационни работи; 
Дейностите по изпълнение на строително-монтажни, реставрационни и консервационни работи по техническа и туристическа инфраструктура, включват: 
Реконструкция на посетителска пътека от изток, на Т-образно кръстовище на ул. "Старата крепост" и ул. "Иван Вазов"; 
Реконструкция на алея, осигуряваща достъп за инвалиди и изграден паркинг;
Благоустрояване на терена на крепостта с дървесни видове и почво-покривна растителност за превръщането й в дендрологичен парк; 
Изпълнено е художествено осветление на крепостта и на пътя до крепостта;
Изградени са беседки и ограда за контролиран достъп до цитаделата.
След изпълнението на проекта антична и средновековна крепост „Перистера” в град Пещера се превърна в атрактивна и привлекателна дестинация за туристи.  Реализирането на проектното предложение допринесе за подобряването, обновяването и развиването на туристическите атракции в община Пещера и популяризирането й като място на древна култура.
Чрез мерките по консервация, реставрация, рехабилитация, реконструкция и експониране на историческата забележителност се осигури и повиши атрактивността и достъпността до античната и средновековна крепост „Перистера”, която през 2012 година е обявена за паметник на културата с „национално значение”.

 
 
 


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa