Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
прочети повече
Военноморският клуб грейна с нова визия
Военноморският клуб грейна с нова визия
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

МЕСЕРШМИТ, ГЕРМАНИЯ, ФОНДАЦИЯ

Княжески дворец – София
  • Възложител: Министерство на културата на Република България

  • Проектиране и изпълнение на консервация и реставрация на сградата на Княжеския дворец, включващо фасадна реставрация, реконструкция и интериори поетапно: 1997-1998 г. ; 2001-2002 г. ; 2003 г.

  • Местоположение: гр. София, пл. “Ал. Батенберг” № 1

  • Ръководител реставрационен колектив: арх. К. Пеев

Възложител: Министерство на културата на Република България

Инвеститори: Министерство на културата, фондация “Месершмит”, Европейски съюз, фонд “Култура” към Министерство на културата

Княжеският дворец представлява един от най-значимите архитектурни паметници на културата в България.
Екипът на ЕКСА изпълни работни проекти и изпълнение на покривна реконструкция и реставрация на обща площ 1245 м2, фасадна реставрация на сградата с обща площ 7000 м2 и проекти за интериорни реставрации и реконструкции.

Княжеският дворец (сега Национална художествена галерия и Етнографски музей към БАН) е построен през 1879 г. по проект на виенския архитект Румпелмайер, който пристроява към западната част на конака новата представителна част. През 1887 г. по проект на друг виенски архитект – Грюнангер, се изгражда откъм североизточната страна нова постройка за жилище на княжеското семейство.

Архитектурата на двореца е решена под влияние на виенския барок, по подобие на френските дворци от XVIII век. Правят впечатление изящната колонада, балконът и тържественото стълбище на представителния вход. Всички обеми и детайли са обединени в една стегната архитектурна композиция.

ЕКСА работи върху реставрацията на сградата, включващо поетапно части от интериора и околното парково пространство, покрива и фасадата.

През 1998 г. след проведен конкурс Министерство на културата възложи на ЕКСА реставрация и реконструкция на покрива на североизточното крило, която бе изпълнена с оригинални материали – шифърни плочи и цинкова ламарина, внесени от Германия. Възстанови до оригиналния им вид скулптурни художествени елементи като люнети, оберлихти, профили от цинкова ламарина по била, улами, маи и др. През периода 2002-2004 г. ЕКСА реставрира на централните части от покрива.

През 2001 г. ЕКСА спечели конкурс за фасадна реставрация на източното крило, която изпълни по разработен от нея реставрационен проект, съобразен с авангардна технология на водещата реставрационна немска фирма “Keimfarben” за първи път в България. След приключване на работата по източната фасада фондация “Месершмит”, дарила средствата за изпълнението й, прие работата с голямо задоволство от постигнатото високо качество и увеличи дарението си с цел завършване на реставрационните работи по централната фасада. Фондацията прие с висока оценка извършените реставрационни работи и по нея. Министерство на културата финансира и реставрацията на западната фасада, изпълнена от ЕКСА през 2003 г.

В централното фоайе бяха възстановени автентичните пластични орнаменти по рамената на стълбището. Реставрирана бе и “Зала със знамената”, като бе възстановен автентичният й вид. На шест зали от пространството на Етнографския музей бе извършена пълна архитектурна реставрационна намеса: демонтаж на стенна и таванска обшивка от фазер, реконструкция на каратаван, пълно възстановяване на стенни и тавански мазилки и пластични орнаменти, витражи, дърворезби, липсващи орнаментирани врати. Реставриран бе уникалният месингов обков, оригиналните радиаторни решетки, цялостно бе подменена подовата паркетна настилка.

Проектантският екип на ЕКСА разработи и съгласува с НИПК и с ползващите сградата проект за реконструкция и интериорна реставрация на вътрешните пространства. Проектът предвижда чрез понижаване нивото на тротоара да се осигури достъп на инвалидни колички до парковото пространство зад двореца, откъдето по реновираната алейна мрежа, насочвани от указателни табели, те могат да достигнат до входа, разположен в северното рамо на кръста на НХГ. Пред него се предвижда лека рампа за преодоляване на едно стъпало. Веднъж достигнали зоната на картинната галерия, посетителите имат възможност за безпрепятствен достъп до всички експозиционни зони на първи етаж както на НХГ, така и на Етнографския музей. Автоматизираната връзката между първия и втория етаж ще се осъществява чрез изграждане на нова асансьорна клетка в пространството на вътрешното стълбище на НХГ. На втори етаж също е осигурен хоризонтален достъп до всички експозиционни зали.

За представителното централно фоайе на първи етаж се предвижда: цялостна реставрация на декоративната мозайка на пода; реставрация на орнаментите и гладките повърхности по тавана и ново подходящо осветително тяло в централното пано. Реставрация на стени, корнизи и первази. Премахване на сглобяемите кабини на магазин за книги и охрана. Симетрично разполагане на подходящи щандове за нагледни материали и каталози - съответно за НХГ и Етнографския музей. Преместване на охраната в помещението за продажба на билети. Реставрация на засводените дървени врати и подмяна на амортизиран обков с нов, в стила на сградата.

Оттук посетителите на Етнографския музей, насочвани чрез система от информационни табла и указателни табели, ще поемат по парадната стълба към втория етаж на сградата. Тук се предвижда реставрация на мраморните стъпала и первази, на кристалното огледало на междинната площадка, на стени, таван и дъна на стълбищни рамена, ремонт и подмяна на осветителни тела.

Вторият етаж в западното фоайе на североизточното крило на сградата завършва с богато орнаментирана мраморна стълба. По проекта фоайето придобива нова функция на зала за битови спектакли на живо. За целта се предвижда да се реставрират стените, таваните и подът. Предвижда се богато орнаментираната автентична асансьорна кабина да се реставрира в оригиналната асансьорна шахта.

В близост до фоайето - по коридора на изток, се предвижда да се разположи учебен център за обучение на деца в традиционни занаяти. Тук се предвижда реставриране на оригиналните вградени дървени шкафове, подмяна на подова настилка и ремонт на стенни и тавански повърхности.


ПРЕПОРЪКА ОТ МЕСЕРШМИТ, ГЕРМАНИЯ, ФОНДАЦИЯ
Отзиви
Обекти на този клиент


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa