Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

ВЪЗСТАНОВИХА ЕПИСКОПСКИ ЦЕНТЪР КРАЙ ПЕРПЕРИКОН, в-к Нов живот, 29.11.2009

symbicort generico

symbicort inhaler dosage

buy amoxicillin online

buy amoxicillin canada blog.thecraftyowl.co.uk buy amoxicillin canada

imodium

imodium esasolutions.sk

gleevec

gleevec redirect

plavix

plavix

discount prescription coupons

cialis coupon

benadryl pregnancy sleep

benadryl and pregnancy cleft palate read

mixing ibuprofen and weed

mixing adderall and weed

amlodipin actavis

amlodipin link

domperidone arrow

domperidone notice click

pill abortion

buy abortion pill

 

Археологът Николай Овчаров и архитект Константин Пеев представиха вчера реставриран средновековен областен административен център. Той се датира от ІХ – ХІІ век и е разположен в местността Клисе Башъ край кърджалийското село Чифлик. Според археолози в комплекса се е помещавала администрацията, управлявала Източните Родопи в периода от ІХ до ХІІ век. Проучването започнало през 2001 г. когато тук е имало само една нива със следи от иманярска дейност.
Реставрацията и консервацията са продължили четири месеца. Вложени са около 300 хил. лв. които са част от отпуснатите 2,5 млн. лв. по програмата ФАР за реставрация и консервация на средновековния град Перперикон. Възстановени са основите и част от зида на средновековната църква с два параклиса към нея, както и още няколко помещения, между които и съкровищницата на епископията, каза Николай Овчаров. Най-интересно е помещението, където е бил архивът на областния център. Че това е архив свидетелстват намерените над сто оловни печата – своеобразна визитна картичка пред Средновековието, даваща данни за притежателите им.
При проучването са открити сребърен ключ от съкровищницата на областния център и бронзов кръст – реликварий, в който археолозите предполагат, че се намират частици от Христовия кръст, съхранявани днес в манастирския комплекс „Успение Богородично” в кърджалийския квартал „Гледка”.
Според проучванията в периода ІХ – ХІІ век Перперикон е бил бойна крепост, а в административния център на Източните Родопи – Ахридос, кипял живот. Този център имал връзка с манастирския комплекс „Свети Йоан Продром” в Кърджали и с Перперикон. По намерените печати може да се съди, че тук е имало четирима епископи. Около църквата са открити и гробове, вероятно на знатни хора. По думите на Николай Овчаров това е първият подобен център, откриван в пределите на Византийската империя. Съществувал е до ХІІ век, след това постепенно е бил изоставен.

автор: Валя Асенова

 




назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa