Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
прочети повече
Тържествено откриване  на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
Тържествено откриване на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

ЕКСА АД получи специална награда в Национален конкурс „Сграда на годината“ 2014 за обект „Средновековен манастирски комплекс на „Св. Анастасия“

Манастирският комплекс на остров „Св.Анастасия“ се намира в югоизточната част на Бургаския залив, на около 6 км. от гр.Бургас.

История: С декларирането в Д.В. бр. 39 през 1973. манастирския комплекс „Света Анастасия” получава статут на художествен паметник на културата от национално значение. През ноември 2013, Община Бургас завършва реставрация и консервация на историческите и културни ценности на острова по проект, финансиран по ОПРР. Имащ драматична древна история, о. Св. Анастасия днес е по-важен от всякога. Тук се намира единственият островен манастир в България, носещ същото име - „Св. Анастасия”. Манастирски комплекс от епохата на Втората българска държава, разположен върху остров и съхранен и до днес е рядко явление не само у нас.

За обекта: Градоустройствената композиция носи основните черти на затворен средновековен дворен ансамбъл. Манастирският комплекс заема площ от приблизително 1650м2. В централното пространство на манастира са съхранени: храм с няколко строителни периода, манастирски метох на две нива-днес превърнат в музей, сграда на две нива-северно от църквата-реставрирана като „къща за гости“, днешният едноетажен ресторант – реставриран от руините на манастирската „магерница“, която е била на две нива. На територията на острова са ситуирани и няколко обсужващи сгради.
Обекта е изключително предизвикателен и уникален, освен със своята безспорна значимост и местоположение, но и по своя обхват. Освен извършените мероприятия за КРР и социализация на манастирския комплекс, е направено благоустрояване и озеленяване,обособени са изгледни площадки,осигурена е достъпна среда за хора с увреждания, направена е цялостна рехабилитация на пристана, която включва укрепване на конструкцията му посредством изливни пилоти в стоманени тръби, изградена е локална пречиствателна станция за отпадни води, и е подменен подводния кабел, който захранва острова с електричество. При разработването на този проект е възприет иновативен подход, при който самобитността и високата културно-историческа ценност на Св. Анастасия е интерпретирана в контекста на модерната и динамична градска среда.

  •   Няма добавени коментари за тази статия
Прибави коментар


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa